Journal quotidien Bosnien sur l'actualité culturelle à Sarajevo
10/06/2010

Tri UMJETNIKA U GALERIJI DUPLEX

Četvrtak, 10 Lipanj 2010 11:07

 

 

Trojica umjetnika predstavila su se u Galeriji 10 metara četvornih u Galeriji Duplex u Sarajevu: Baptiste Debombourg izložbom “Volte Face”, Adnan Jasika “They Changed the world” i  Edo Vejselovic “Star City”.
Baptiste Debombourg vrši istraživanje kroz prošireno polje skulpture, u vezi sa svojim okruženjem, tjerajući predmete da umaknu svojoj prvobitnoj osrednjosti. Vulgarno, standardno “ide uzdižući se” kako bi preuzelo etimologiju riječi uzvišeno (sublimis na latinskom).
Ide uzdižući se

 

Baptiste Debombourg se zanima za našu upotrebu svakodnevnih predmeta i za njihovu funkciju – posebno za standardizirane predmete: ambalažu, oružje, automobile – od serijske proizvodnje do različitih načina prisvajanja, kojeg su oni predmet (prilagodbe, podešavanja). Konceptualne naprave Baptistea Debombourga su umjetničke hibridnosti, koje su istovremeno crteži, skulpture, fotografije, filmovi…Svaki projekat se rađa iz nekog susreta, obnovljene znatiželje, trenutnog opažanja najpragmatičnije i najosnovnije stvarnosti.

 

Ptanja Adnana Jasike

 

“Moj rad traži da uvede mogući prostor između realnosti i ideala kojem težimo. Zamišljam svoju umjetničku djelatnost kao vektor susreta, mogućnosti da se povežu uobičajeno strana područja, tzv. «plemenite» kulture i one druge - svjetovne. Za mene je to, također, način preispitivanja mjesta ili svrhe umjetnosti danas”, kaže ovaj umjetnik. Adnan Jasika predstavlja se videoinstalacijom “Oni mijenjaju svijet”. Ova video-instalacija traje skoro 14 minuta, a nastala je prošle godine. Interaktivni video sastavljen je od dva kanala u ASCII kodu kroz analogne displeje portreta, nudeći posjetiteljima putovanje kroz vrijeme i saslušavanje naše vizualne percepcije. Koja je razina naše vizualne svijesti? Jesmo li u stanju prepoznati figure kroz analogni prikaz njihovih portreta? Koja je razlika u percepciji važnih i poznatih ličnosti? Sve su to pitanja koja budi Jasikina instalacija.

 

Piše: A. Copf

 

article

 

Volte Face

 

DNEVNIlist-01.jpgDNEVNIlist-2.jpg