Actualité culturelle en Bosnie-Herzégovine
14/06/2010

ljepota.ba / article sur l'exposition Volte Face présenté au Duplex/10m2 - Sarajevo

 

Tri vrhunska umjetnička rada u DUPLEXU 10m2

 

Prošle sedmice svi oni koji su večernje sate odvojili za umjetnost u sarajevskoj galeriji Duplex 10m2 uživali su u radu tri različita umjetnika Baptiste Debombourg, Adnan Jasika i Edo Vejselović

 

Profesor, slikar, skulptor, konceptualni umjetnik, a prije svega prijatelj Sarajeva, Baptiste Debombourg nam ponovo donosi dio svoje umjetnosti. Ovog puta imali smo priliku uživati u izložbi pod nazivom Volte Face koja objedinjuje dva načina rada – crtež i skulpturu. Inače njegovo zanimanje ide u okvirima uobičajnih predmeta, koji imaju svoju svakodnevnu upotrebu, no njihovu svrhu ovaj umjetnik kroz svoja djela iskoristiće na nov način, tako što će transformirati njihovu prvu svrhu u nešto novo.

 

U razgovoru s Baptistom saznali smo da se svaki njegov rad rađa iz novih susreta, a ova izložba je posebno inspirirana susretom s našom zemljom, njenom skorijom historijom, ali i kulturom i kulturološkom pozadinom. Na prvi pogled crteži su oružja, no kad se bolje zagledate vidjet ćete sitne detalje, tehničke enterijerske oznake za vrata, prozore, zidove, životni prostor. Na taj način umjetnik izlazi iz okvira jednog predmeta transformišući ga u potpuno drugi. Isti koncept primjenjen je i na skulpturu, napravljenu od polomljenih auto stakala, koja su pretvorena u način izricanja da od neupotrebljive, slomljene stvari može nastati potpuno novi umjetnički izražaj. Baptistove izložbe su umjetničke hibridnosti jer sadržavaju nekoliko elemenata, crtež, slika, skulptura, fotografija i predstavljaju pravi doživljaj za sve ljubitelje moderne umjetnosti.

 

Adnan Jasika, prvobitno skulptor i slikar odlučio je otići korak dalje u pravcu new media arta-a, upravo ovom izložbom - They Changed the World. Radi se o video uratku od 13 minuta i 58 sekundi, koji prikazuje lica poznatih ličnosti koji su svojim djelovanjem ostavili traga u svijetu, iz različitih kultura bilo da su istraživači, izumitelji, pop ikone, ili političari. Video je uređen uz pomoć 10 softvera i trebalo je 6 mjeseci da se dobije u formi u kojoj je danas. Kako i sam umjetnik ističe, ovaj rad je ustvari eksperiment da se vidi koliko ljudi mogu prepoznati izobličena lica jer nećete vjerovati lica koja se smjenjuju na dva ekrana su pretvorena u binarni kod.

 

Da umjetnost zaista nema granice pokazao nam je Edo Vejseilović, treći član ovog trio arta. Naime ovaj mladi umjetnik je zid zgrade odjenuo u novo ruho, posuvši ga zvijezdama, a svaka zvijezda je nastala tamo gdje je nekad šarpnel ostavio svoj trag. Kako i sam ističe ovaj mladi autor, njegova ideja je bila da od nečeg običnog i nelijepog napravi nešto lijepo, i dočara komadić svemira upravo na zidu zgrade pored galerije. Ljepota ovog rada leži u njegovoj trajnosti, svrsi pretvorbe uobičajnog i svakodnevnog elementa stvarnosti u dio kosmosa ( u večernjim satima zvijezde su obasjali reflektori, pa je izražaj dobio na punoći). A kako penjanje po zgradi i nije baš najjednostavniji posao, u pomoć Edi je pritekao i alpinist Adnan Ćatić.

 

Izložbe su otvorene do 27. juna, pa stoga svakako ne propustite osšetati na adresu Ferhadija 15 u Staklenom gradu i budete dio ove vrhunske umjetnosti.

 

Ivana Belančić

 

article

 

Volte Face

 

ljepota-1.jpgljepota-2.jpgljiepota-3.jpg